2010. április 21., szerda

Tóth Ákos: Hun-magyar lelkület

Tóth Ákos előadásának vázlatos ismertetése
Univerzum Klub, Eger, 2008.október 21.


Az Alpok vidékén mai napig kimutatható a hunok és az avarok ill. utódaik jelenléte. Tárgyi néprajzi kutatások ilyen irányban elenyészően csekély mértékben történtek és az alapfelvetések sem minden esetben az ilyen jellegű összefüggések feltárására irányultak, így nem meglepő, hogy a tudomány ez ügyben nem sok megállapítást tett, a köztudatban pedig korántsem mondható általánosan ismertnek a téma.

Azonban léteznek alapos kutatómunkára támaszkodó felismerések is, ilyen munkát végzett pl. az ún. "Svájci Hunvölgyben" Karl Anton Fischer a XIX. sz. utolsó évtizedében. Adatait és eredményeit 1896-ban Zürichben jelentette meg egy 430 oldalas monográfiában. A fontosabb történelmi adatokat és a mai állapotot Kiszely István is ismerteti egy rövid tanulmányban.

Bár időközben nyelvcsere is történt (ma franciául beszélnek), de a völgy lakói szokásaikban és gondolkodásmódjukban is feltűnően eltérnek a tágabb környék lakosságától. Tárgyi, képi jellemzőket is fel lehet mutatni mind a mai napig, melyek formavilága a szkíták, hunok teremtésre és az univerzum működésére, szerkezetére vonatkozó tudásáról tesz tanúbizonyságot.

A téma alaposabb kutatása és ismertetése révén felszínre hozható a mai magyarság lelkében hordozott alaptudás is, aminek ismerete és mindennapi gyakorlatba való átültetése jelen civilizáció betegségeinek gyógyítását hivatott szolgálni.

Tóth Ákos: elsősorban nyelvészettel, azon belül a délnémet, svájci és osztrák nyelvjárásokkal, nyelvtörténettel és nyelvszociológiával ill. alkalmazott nyelvészettel (lexikográfiával) foglalkozik. Komolyabb kutatómunkát a mai Stájerország területén, az eredetileg Avar szállásterületen végzett, ahol a bajor betelepítés során az eredeti alaplakosság helyben maradt, aminek nyomait mai napig tapasztalhatjuk a vidék lakosságánál.

Másik alaptémája az univerzum működésrendszerére vonatkozó tudás megjelenésének vizsgálata a nyelvi alaprétegben, a néphagyományban és a képi, tárgyi kifejezésmódban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése